Shopping cart
€ 0,00

Bloedsuiker / bloedglucose

Het in de gaten houden van de bloedglucosewaarde is van levensbelang voor mensen met diabetes. Zo kun je complicaties voorkomen of uitstellen. De bloedglucosewaarde is de hoeveelheid glucose in je bloed. Deze waarde wordt aangegeven in mmol/l. Je bloedglucosewaarde meet je met een bloedglucosemeter.

Een bloedglucosemeter of bloedsuikermeter is een apparaatje dat meet hoeveel glucose er in je bloed zit: je bloedglucosewaarde. Je prikt wat bloed met een prikpen met daarin een bloedlancet en dat breng je aan op een teststripje, dat in de bloedglucosemeter zit. Na een paar tellen zie je de uitslag op het schermpje.

Alle 5 resultaten

Hoe meet je?
meten is weten; als je insuline gebruikt, kun je beste een paar keer per dag je bloedglucosewaarden meten. Je waarde is de basis voor hoeveel insuline je nodig hebt. Ook als je geen insuline gebruikt, is het verstandig regelmatig te meten. Doordat je zelf meet, controleer je of je behandeling werkt.

Wat heb je nodig om je bloedglucose te meten?
Een prikpen en / of bloedlancetten
Bloedglucosemeter
Teststrips

Wat meet je?
Je meet je bloedglucosewaarden. Deze verschijnen op het scherm van je bloedglucosemeter in mmol/l. De mmol/l geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Het is het beste om een bloedglucosewaarde tussen de 4 en de 6 mmol/l voor het eten, en onder 10 mmol/l na het eten te hebben. Bij deze waarden zijn de risico’s van diabetes het kleinst.

Hoe meet je?
Je stopt de teststrip in de bloedglucosemeter. Met de prikpen prik je een gaatje in je vinger, zodat er een druppel bloed uit je vinger komt. Deze druppel houd je tegen de teststrip aan. Op het schermpje van je bloedglucosemeter verschijnt een getal, dit is je bloedglucosewaarde in mmol/l.