Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Blaren behandelen: Hoe verzorg je het best een blaar?

Blaren behandelen: Hoe verzorg je het best een blaar?

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Blaren kunnen voor veel ongemak zorgen en je plannen in de war schoppen. In deze blog leggen we uit wat je het beste kunt doen om de pijn te verlichten en infecties te voorkomen.

 1. Wat is een blaar?
 2. Soorten blaren
 3. Hoe behandel je een blaar?
 4. Behandeling dichte blaar
 5. Moet je een blaar doorprikken?
 6. Behandeling open blaar

Wat is een blaar?

Blaren zijn vochtophopingen onder de opperhuid. Een blaar is meestal gevuld met helder wondvocht, maar kan ook gevuld zijn met bloed. Vaak ontstaat een blaar op een plek waar veel wrijving plaatsvindt, zoals onder je voet of op je hiel. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je nieuwe of te krappe schoenen draagt. Je huid wordt eerst rood en creëert vervolgens een vochtophoping om het onderliggende weefsel beschermen. Oftewel: een blaar. 

Soorten blaren

Niet alleen druk en wrijving op de huid zijn de boosdoeners. Er zijn meerdere oorzaken waardoor een blaar kan ontstaan. 

 1. Wrijvingsblaar - vochtophoping onder de opperhuid die ontstaat door wrijving of beknelling van de huid door bijvoorbeeld je schoen of slipper. De meest voorkomende plek waar deze blaren voorkomen zijn je voeten, maar ze kunnen ook ontstaan op je handen of vingers.
 2. Brandblaar - Een brandblaar is een tweedegraads brandwond die onstaat door contact van de huid met extreem warme of extreem koude voorwerpen of vloeistoffen. Bijvoorbeeld een hete strijkbout of vloeibaar stikstof. Als je een brandblaar hebt dan laat de opperhuid los van de ondergelegen huidlagen en ontstaat er een met vocht gevulde blaas.
 3. Contactblaar - Door contact van de huid met irriterende stoffen zoals chemicaliën of berenklauw.    
 4. Blaren door onderliggende aandoeningen - Blaren die van binnenuit ontstaan zoals waterpokken, gordelroos of door medicijngebruik. 

Hoe behandel je een blaar?

Hoe je een blaar het beste kunt behandelen is afhandelijk van het soort blaar. Daarom maken we een onderscheid tussen de behandeling van een open en een dichte blaar.

Behandeling dichte blaar

De belangrijkste vraag bij een dichte blaar is:

Moet je een blaar doorprikken?

Hierbij moet je een afweging maken wat voor soort blaar het is en hoeveel last je van de blaar hebt. Voor alle blaren geldt; bij voorkeur prik je een blaar niet door. Een blaar droogt vanzelf weer in en door de blaar dicht te laten is er veel minder risico op een infectie.

Een bloedblaar mag niet worden doorgeprikt. Omdat het bloed uit een een bloedvat komt, kan het lange tijd duren voor het bloeden stopt en je hebt kans op een infectie van het bloedvat. 

Ook brandblaren en contactblaren prik je niet zelf door. Bij brandblaren is het verstandig om de blaar met water te koelen en de huisarts te waarschuwen. 

Gaat het om een 'gewone' wrijvingsblaar die constant pijn veroorzaakt door de druk of een blaar die toch wel gaat open springen? Dan kan je besluiten om de pijn te verlichten en de blaar door te prikken. 

Zo prik je een blaar op de juiste manier door:

 1. Ontsmet de blaar en de huid er om heen met een ontsmettingsmiddel (bijv. Betadine jodium oplossing) of met desinfecterende alcoholdoekjes voor de huid. 
 2. Prik 2 kleine gaatjes in zijkant van de blaar door met een schone, steriele naald die je evenwijdig aan de huid houdt, zodat je niet te diep prikt en er een bloeding ontstaat. 
 3. Druk de blaar helemaal leeg met een schoon doekje of watje en laat de blaar zoveel mogelijk drogen voordat je de huid weer belast.
 4. Is hier geen tijd voor? Ontsmet de huid dan voorzichtig nogmaals en dek de blaar af met een steriel gaasje.  
 5. Het is belangrijk om de losse huid op de lege blaar te laten zitten. Als je dit weg haalt, ontstaat er een open wond en wordt de kans op een infectie heel groot. 

- blaar onder eelt

Eelt is een natuurlijke, lokale verdikking van de huid met een beschermende functie. Je zou kunnen zeggen dat eelt eigenlijk goed is en dat is het in bepaald gevallen ook. Het biedt een bescherming tegen blaren. Te veel eelt zorgt dan weer voor het omgekeerde effect. Er kunnen dan door overmatige wrijving blaren ontstaan in de diepere huidlagen onder het eelt. Blaren onder eelt zijn heel pijnlijk en moeilijk te behandelen. 

Het beste kun je beginnen met het weghalen van het overtollig eelt. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in onze blog eelt verwijderen

Vervolgens kun je de blaar doorprikken met een steriele naald zoals een reguliere blaar, als deze voor veel ongemak zorgt. Als de blaar is ingedroogd, hou de huid van de voeten dan soepel met een hydraterende voetcrème om nieuwe eeltvorming te verminderen. 

Behandeling open blaar

Is de blaar opengescheurd? Dan heb je te maken met een open wond en moet je zo steriel mogelijk te werk gaan. 

 1. Was je handen en reinig de omgeving rond de blaar met water en zeep zodat er geen vuil in de wond kan komen.
 2. Daarna kun je de losse huid bij de randen wegknippen met een klein schaartje, zodat er een gave wondrand ontstaat.
 3. Ontsmet de wond voorzichtig met bijvoorbeeld een jodiumoplossing.
 4. Dek de wond gedurende enkele dagen af een beschermend gaasje of een wondpleister als er vuil in de wond kan komen, maar verwijder dit regelmatig zodat de wond kan drogen. 

Als het een grote blaar betreft en de wond niet ontstoken is, kun je hem ook enkele dagen afdekken met een speciale hydrocolloïd pleister. Deze verkleven niet aan de wond en stimuleren het genezingsproces. Een nadeel kan zijn dat je een mogelijke infectie niet tijdig opmerkt en dat de wond vochtig blijft.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!