Menu

EUR
Waarmee kun je het beste ontvetten?

Waarmee kun je het beste ontvetten?

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Ontvetters

Bij sommige schoonmaakprojecten volstaat gewoon reinigen niet en moet er een krachtiger middel worden gebruikt om een ruimte, object of een onderdeel te ontvetten. Onder ontvetten verstaan we het verwijderen en oplossen van verschillende verontreinigingen die bestaan uit olie, vet en vuil. Er zijn veel verschillende type ontvetters op de markt en in de basis doen ze allemaal hetzelfde; ze ontvetten. Afhankelijk van het doel kunnen de eisen waaraan de ontvetter moet voldoen sterk verschillen. Zowel het oppervlak als het type vervuiling spelen hierbij een rol. Er is daarom niet één antwoord op de vraag; waarmee je het beste kunt ontvetten? Er is niet één product geschikt voor alle doeleinden. In deze blog geven we informatie over welke type ontvetters er zijn en waarvoor ze geschikt zijn.

Hoe werkt een ontvetter?

Reinigingsmiddelen en ontvetters zijn meestal op waterbasis en werken volgens hetzelfde principe. De ene kant van het molecuul in het reinigingsmiddel heeft een lange hydrofobe keten (staart), die wordt aangetrokken door vetten en olie. Het molecuul heeft aan de andere kant een hydrofiel uiteinde (kop), dat wordt aangetrokken door water. De hydrofobe moleculen omringen de oliedeeltjes en maken deze los uit het water. 

Voor het ontvetten van metalen zijn er ook speciale ontvettende reiniginsmiddelen op de markt die tevens roestremmende eigenschappen hebben. Dit voorkomt corrosie in ijzerhoudende materialen. 

De meest gebruikte ontvetters

Er is een heel scala aan ontvettende reinigingsproducten met specifieke werking voor 1 soort verontreiniging of voor 1 soort ondergrond. Wij geven hier een opsomming van de meest gebruikte algemene ontvettende middelen.

  • Zeep

(Groene) zeep heeft in combinatie met water een ontvettende werking. Het is niet het meest krachtige middel, maar voldoet bij lichte verontreiniging. De moleculen waaruit zeep bestaat, zijn aan een zijde hydrofiel (waterbindend) en aan de andere kant hydrofoob (waterafstotend net als vet). Het vet vermengt zich hierdoor in kleine druppeltjes met het water en kan hierdoor samen met het water worden weggespoeld. De werking van zeep in combinatie met warm water is beter dan met koud water. De reden waarom warm water beter werkt, is dat de olie bij warmer water weker wordt waardoor de olie al in kleinere deeltjes zal afgegeven worden. Hierdoor kan deze beter omgeven worden door de zeepmoleculen.  

  • Ammonia 

Dit is samen met zeep misschien een van de bekendste ontvettende vloeistoffen. De termen ammoniak en ammonia worden vaak door elkaar gebruikt. Ammoniak is een gas (de pure vorm), ammoniak opgelost in water is ammonia. Het percentage ammoniak bepaalt de sterkte van de werking. Het wordt gebruikt voor schilderwerk, maar ook voor het ontvetten van ruiten, keukens, spiegels etc. Ammonia is een goedkoop middel waar je een prima resultaat mee kan halen. Houdt er rekening mee dat ammonia naast dat het  ontvet, ook een blekende werking heeft! Dit heeft dus effect op gekleurde materialen. Na het reinigen met ammonia moet het oppervlak worden nagespoeld met water om de blekende effect te stoppen. Ook is het belangrijk om dit ontvettende product vanwege de giftige damp die het af kan geven, alleen te gebruiken in ruimtes met goede ventilatie. Om u handen te schermen kunt bijvoorbeeld nitril handschoenen gebruiken.

  • Ewepo ontvetter / verfreiniger

Deze ontvetters hebben ook een sterke ontvettende werking maar dan met als voordeel dat er geen chemische dampen vrijkomen zoals wel het geval is bij ammonia. Bij het gebruik van deze reinigers moet goed het geoogde doel in de gaten gehouden worden. De Ewepo ontvetter heeft krachtige reinigingseigenschappen en laat een lichte glanslaag achter op het gereinigde oppervlak. Hierdoor is dit product goed te gebruiken voor vloeren, in (professionele) keukens en op metaaloppervlakken. Het is daardoor minder geschikt als verfreiniger. Er is ook een ECO variant van dit product beschikbaar die biologisch afbreekbaar is en daardoor minder belastend voor het milieu. Een speciaal verfreinigingsmiddel als bijvoorbeeld St. Marc heeft ook een sterk ontvettende werking en laat geen residu achter. Het moet wel nagespoeld worden en is dan na drogen direct overschilderbaar. 

  • Alcohol (IPA)

Alcohol is makkelijk oplosbaar in water en kan worden gebruikt als veelzijdig oplosmiddel en ontvetter. Het is een "schone" ontvetter omdat de alcohol vrij snel verdampt en geen residu achter laat. Isopropanol (isopropyl of IPA) en ethylalcohol zijn beide alcoholen waarmee ontvet kan worden. Het verschil in deze twee alcoholen is dat ethanol een primaire alcohol is (in pure vorm ook geschikt voor consumptie) en isopropyl is een synthetische alcohol en deze is niet geschikt voor gebruik in producten voor consumptie. Voor het ontvetten van specifieke onderdelen zoals onder andere printplaten, motoronderdelen en natuursteen, wordt vaak isopropyl alcohol gebruikt. Omdat het relatief een duurder product is, wordt alcohol in industriele bedrijven en de schildersbranche minder vaak gebruikt als ontvetter. Bekijk onze blog over het gebruik van schoonmaak alcohol of desinfectie alcohol.

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »