Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Welke werkhandschoen heb ik nodig?

Welke werkhandschoen heb ik nodig?

Door: Jelle van Schagen Reacties: 0

Werkhandschoenen zijn er in vele soorten en maten. Maar welke handschoen heeft u nodig?

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten werkhandschoenen zijn er?
  2. Wat zijn de materialen en kenmerken?
  3. Welke werkhandschoen voor welke klus?
  4. Normeringen
  5. Welke maat werkhandschoenen heb ik?

In deze blog leggen we uit wat voor soort werkhandschoenen er zijn, wat het materiaal is en wat de kenmerken hiervan zijn. Als laatst geven wij een goed overzicht van de types werkhandschoenen en waar deze het best bij gebruikt kunnen worden. Zo heeft u alle informatie bij de hand om de perfecte handschoen voor elke klus te kiezen!

Welke soorten werkhandschoenen zijn er?

Uiteraard zijn er veel verschillende soorten werkhandschoenen. Op de pagina werkhandschoenen hebben wij een selectie gemaakt. Deze is op te verdelen tot:

  1. Algemeen gebruik
  2. Snij-, olie- of impactbestendig
  3. Koude- of warmtebestendig
  4. Laswerkhandschoenen
  5. Disposables

Algemeen gebruik

De naam zegt het al, deze handschoenen zijn voor bijna elke klus wel geschikt. Het is wel handig om te bekijken naar de specifieke kenmerken van de werkhandschoen en voor welke klus je deze wil gebruiken. Wil je meer grip? Kijk dan naar nitril werkhandschoenen of latex werkhandschoenen. Wil je juist delicate voorwerpen verplaatsen zonder afdrukken of eventuele krassen achter te laten, bijvoorbeeld een schilderij? Dan wordt een katoenen werkhandschoen aanbevolen.

Op onze site kan je gemakkelijk filteren op kenmerken van de werkhandschoen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor grip, flexibiliteit of hoge vingergevoeligheid. Daarnaast kan je ook filteren op materiaal en de omstandigheden waarin je de werkhandschoen gebruikt. Uiteraard ontbreken filters over kleur, maat en merk en prijs niet.

Zoals gezegd is de type klus het belangrijkst bij het vinden van de juiste werkhandschoen. Een paar handige tips op een rij:

  1. Komt er veel tilwerk bij kijken? Zoek dan een handschoen met veel grip.
  2. Bij het werken met veel vuil is het handig om een dichte manchet te kiezen zodat het vuil niet in de handschoen kan.
  3. Let goed op het aantal handschoenen: sommige werkhandschoenen worden per 12 paar verkocht.
  4. Let op koude of warme omstandigheden. 
  5. Als je werkt met vocht, water of olie zorg dan voor waterdichte of -afstotende werkhandschoenen.

Vaak is een werkhandschoen van nitril voldoende om de klus te klaren. Onze lijn van Oxxa is daar uitermate geschikt voor. Het zijn uitstekende handschoenen voor een scherpe prijs, die zeer duurzaam zijn.  

Wat zijn de materialen en kenmerken?

Het materiaal van een werkhandschoen is natuurlijk belangrijk. De kenmerken van het materiaal is echter vaak niet bekend. Hieronder zijn de kenmerken van veel materialen beschreven. 

Nitril

Nitril is van zichzelf lichtelijk plakkerig. Daardoor geeft nitril de beste grip bij droge werkzaamheden. Komt nitril echter in aanraking met water, dan verliest de handschoen alle grip. Nitril is wel geschikt voor werkzaamheden met olie. De grip wordt dan redelijk behouden.

Er bestaan ook Nitril NFT coatings. NFT staat voor ‘Nitrile Foam Technology’. Deze coating heeft als basis nitril met microcapsules, wat zorgt voor een goede antislip. Deze coating is super zacht, licht en flexibel.

Latex

Latex is een flexibele en zachte coating. Het mag gebruikt worden tijdens natte omstandigheden en blijft het meest flexibel bij koude omstandigheden. Deze coating wordt gedipt of gelamineerd. Een gedipte coating is flexibel en zacht. Een gelamineerde coating is geplakt op de palm van de hand. De latex is hier dikker aangebracht en daardoor geschikt voor zware werkzaamheden. Latex is ideaal voor werkzaamheden waarbij getild moet worden en bij werkzaamheden waarbij er met gladde voorwerpen wordt gewerkt.

Polyurethaan (PU)

PU is een lichte en ademende coating. Deze coating is zeer comfortabel en geeft ultieme vingergevoeligheid. PU laat geen vingerafdrukken achter en is geschikt voor werkzaamheden met water en olie. Bekijk hier onze PU handschoenen.

PVC 

PVC beschermt tegen chemische risico’s en micro-organismen en is geschikt voor het werken met oliën, vetten en zuren. Het materiaal is waterdicht en bestand tegen schuren en scherpe voorwerpen. De handschoenen hebben een goede grip en zijn soepel.

Neopreen

Neopreen is ontwikkeld als alternatief voor natuurrubber en is het eerste kunstmatige rubber. Het heeft tevens een goede schuurweerstand, maar niet zo goed als nitril of PVC. Het heeft een goede snijbestendigheid en een uitmuntende vingergevoeligheid. Qua gevoel en flexibiliteit lijkt het erg op natuurrubber. Neopreen biedt een uitstekende weerstand tegen heel veel risicovolle chemicaliën als zuren, alcohol, olie, vet, bijtmiddel, inkt, koelmiddelen, schoonmaakmiddelen en mest. Neopreen is chemisch bestendig en ondoordringbaar voor gassen, dampen en vocht.

Leder

Lederen (of leren) werkhandschoenen bieden mechanische bescherming, zijn duurzaam en zorgen dat de handen niet te warm of te koud worden. De meeste lederen werkhandschoenen zijn van rundleer of varkensleer en in de varianten splitleder en nerfleder. Splitleder is van 100% leer wat door een splitmachine is bewerkt zodat het minder dik is. Het is snijbestendig en vaak molton gevoerd wat zorgt voor hittebestendigheid en vochtopname. Nerfleder is waterafstotend en zeer soepel.

Jersey

Jersey stof, ook wel kortweg jersey genoemd, is een met de machine gefabriceerde stof die onder andere gebruikt wordt voor het maken van verschillende soorten kledingstukken. In feite is jersey geen echte stofsoort, maar een verzamelnaam voor meerdere stoffen die allemaal dezelfde breibinding hebben. Het gaat om de breibinding rechts-links.

Vroeger werden kledingstukken van jersey met de hand gemaakt. Tegenwoordig worden steeds meer kledingstukken van deze stofsoort door machines gemaakt, maar je kunt jersey nog altijd gebruiken om zelf kledingstukken te maken. In dit geval bestel je de jersey stof kant-en-klaar, maar gebruik je de stof wel om zelf een kledingstuk te maken.

Jersey stof en katoen: wat is het verschil?

Veel mensen halen de stoffen jersey en katoen door elkaar. Toch gaat het om twee verschillende soorten stoffen. Jersey stoffen hebben namelijk altijd de rechts-links binding. Het is geen echte stof, maar een groep stoffen die allemaal deze breibinding hebben. Katoen is wel een echte stofsoort.

Normeringen werkhandschoenen

Er 5 normeringen voor werkhandschoenen. Deze normeringen zijn vastgelegd om ervoor te zorgen dat werkhandschoenen aan bepaalde voorwaarden voldoen en gelden voor heel Europa.

  • EN 388. Biedt bescherming tegen fysische en mechanische gevaren als gevolg van schuren, snijden, perforeren en scheuren.
  • EN 374  Biedt bescherming tegen chemicaliën en micro-organismen.  
  • EN 407. Biedt bescherming tegen thermische gevaren. 
  • EN 511. Biedt bescherming tegen de kou
  • EN 421. Biedt bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting.

Welke maat werkhandschoenen heb ik?

Bij het bepalen van de maat handschoen moet worden uitgegaan van het breedste deel van de handpalm. Dit is net onder de knokkels van de vlakke hand. Meet vervolgens de omtrek (zonder duim) van de handpalm met een meetlint in centimeters.

Zit je tussen twee maten in? Dan raden wij aan om de grootste maat aan te houden.

Maat Nederland XS S M L XL XXL
Maat internationaal 4-5 6-6,5 7-8 8,5-9,5 10-11 11,5-12
Heren handomtrek (cm) 15-16 17-18 19-22 23-26 27-28 29-30
Dames handomtrek (cm) 12-15 16-17 18-19 20-22 23-25 26-28
Handlengte (cm) 16 17 18 19 20 21

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta
€

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!