Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Alles over hechten en wondsluiting; technieken, materialen & tips

Alles over hechten en wondsluiting; technieken, materialen & tips

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Wondsluiting

Wondsluiting is een methode om een wond beter te laten genezen. Dit is bedoeld om de wond sneller te laten helen en littekens te voorkomen. Deze behandeling wordt toegepast wanneer de huid een te grote afstand moet overbruggen om volledig uit zichzelf te kunnen genezen. Dit is meestal het geval met grotere wonden.

Om een wond te dichten kunt u verschillende hechtmaterialen gebruiken. Er zijn verschillende manieren om wondranden bij elkaar te krijgen.

 • - Met hechtdraad wordt de wond gesloten door de huid tegen elkaar aan te 'naaien'.
 • - Met agraves worden wondranden aan elkaar 'geniet'.
 • - Hechtpleisters of hechtstrips (steri-strips), plakken de wond dicht.

wond hechten met hechtdraad, agraves en steri-strips

Hechten met hechtdraad

Hechtdraad is een dunne, flexibele draad die wordt gebruikt in chirurgische procedures voor het hechten van weefsels en het repareren van wonden. Het bestaat vaak uit metaal, zoals staal of titanium, en kan worden versterkt met een coating van polymeer of andere materialen. Hechtdraad komt in verschillende diktes en flexibiliteiten, afhankelijk van de specifieke toepassing.

Toepassingen van hechtdraad

Hechtdraad wordt gebruikt in een breed scala van chirurgische procedures, waaronder algemene chirurgie, orthopedie, obstetrie en gynaecologie, en plastische chirurgie. Het wordt vaak gebruikt om weefsels samen te houden na een operatie of om een wond te sluiten. Het kan ook worden gebruikt voor het vastzetten van catheters of andere medische instrumenten aan de huid.

Voordelen van hechtdraad

Hechtdraad biedt tal van voordelen in vergelijking met andere methoden voor wondsluiting, zoals agraves of lijm.

 • Veroorzaakt minder weefselschade dan agraves
 • Makkelijk te verwijderen
 • Zowel geschikt bij oppervlakkige als diepere wonden

Hoe hechtdraad wordt gebruikt

Hechtdraad wordt gebruikt met een instrument genaamd een hechtnaald, die wordt gebruikt om de draad door het weefsel te halen. De hechtnaald wordt vaak geleverd met een speciaal handvat dat helpt bij het manipuleren van de draad. Bij sommige procedures, zoals laparoscopische chirurgie, wordt de hechtnaald geleverd met een speciale hechtapplicator die wordt gebruikt om de draad op afstand te manipuleren. Eenmaal geplaatst, kan de hechtdraad worden vastgezet met een knoop of een speciale hechtpincet. De knopen of pincetten worden gebruikt om de hechtdraad op zijn plaats te houden en de wond te sluiten.

Soorten chirurgisch hechtdraad

Steriel verpakt hechtdraad of kant en klare naald-draadcombinaties worden gebruikt in de operatiekamer of de artsenpraktijk voor het sluiten van open wonden. 

Er zijn verschillende soorten hechtdraad die worden gebruikt in de medische wereld, elk met hun eigen unieke kenmerken en toepassingen. De meest voorkomende soorten zijn: Nylon hechtdraad: Dit is een soort synthetisch hechtdraad dat wordt gebruikt voor oppervlakkige wondsluiting. Het is gemakkelijk te verwijderen en veroorzaakt weinig weefselschade. Staal hechtdraad: Dit is een soort metaal hechtdraad die vaak wordt gebruikt voor diepe wondsluiting. Het is sterk en duurzaam, maar kan meer weefselschade veroorzaken dan nylon hechtdraad. Titanen hechtdraad: Dit is een soort metaal hechtdraad gemaakt van titanium. Het wordt vaak gebruikt in orthopedie, omdat het corrosiebestendig is.

Resorbeerbaar / Niet-resorbeerbaar

Chirurgische hechtdraad die uit zichzelf oplost en dus niet meer verwijderd hoeft te worden wordt resorbeerbaar genoemd (oplosbaar hechtdraad). Als de draad handmatig moet worden verwijderd is dit niet-resorbeerbare hechtdraad.

Monofiel / polyfiel hechtdraad

Ook wordt er onderscheid gemaakt in de draadstructuur van hechtdraad. Chirurgische hechtdraad die bestaat uit één draad wordt monofiel genoemd. Als de hechtdraad uit meerdere (gevlochten) draden wordt dit polyfiel genoemd. 

Merken en naalden

Wij hebben de volgende soorten hechtdraad van het merk Ethicon in ons assortiment;

 • Ethilon hechtdraad - niet oplosbaar hechtdraad (niet resorbeerbaar) monofilament met een zeer glad oppervlak. Ethilon is synthetisch en voorkomt bacteriegroei en minimaliseert weefselreactie. De hechting glijdt goed door het weefsel. De kleur van ethicon ethilon hechtdraad is meestal zwart of blauw. 
 • Mersilene hechtdraad - polyesther niet oplosbare (resorbeerbare) synthetische hechtdraad. De gladde uniforme draad heeft hoge treksterkte die niet wordt aangetast door bevochtiging of implantatie in het weefsel. 
 • Vicryl hechtdraad - dit is de meest gebruikte oplosbare hechtdraad (resorbeerbaar). Hechtdraden van vicryl zijn speciaal gevlochten zodat ze goed hanteerbaar en knoopbaar zijn. Vicryl hechtdraad is oplosbaar en verliest zijn treksterkte over de duur van ca. 3- 5 weken. 
 • Monocryl hechtdraad - oplosbaar (resorbeerbaar) hechtdraad die in 3 tot 4 maanden oplost en vaak violet of transparant van kleur is. Een monocryl hechtdraad veroorzaakt zeer weinig reactie met het weefsel en is goed inzetbaar voor subcutane hechtingen.

Er zijn verschillende naalden verkrijgbaar. Verschillend in vormen, maten en kenmerken. De meeste chirurgische naalden zijn gemaakt van roestvrij staal, waardoor ze sterk zijn en minder snel bacteriën bevatten. De naald bestaat uit het naaldlichaam en de naaldpunt vormt een ronde vorm. 

Het naaldlichaam: Kan rond, snijdend of omgekeerd snijden zijn. De snijvorm is de meest voorkomende. Het heeft drie snijkanten, waardoor de penetratie van harde huid wordt vergemakkelijkt. 

De naaldpunt: Kan zowel bot als scherp zijn. De blunt wordt gebruikt voor brokkelige weefsels en de scherpe voor taaiere weefsels. 

De naaldvorm: Dit wordt gevarieerd en beschreven als een deel van een cirkel. De meest voorkomende zijn ¼, ⅜ en ½ . 

Wondsluiting d.m.v. agraves

Met agraves worden wondranden aan elkaar 'geniet'; hiervan bestaan twee mogelijkheden:
– agraves volgens Wachtenfeld 
– agraves volgens Michel 

Voor het verwijderen worden speciale agravetangen gebruikt.

Hechten met hechtpleisters (steristrips)

Hechtstrips worden ook wel zwaluwstaartjes genoemd en zijn zelfklevende strips die gebruikt kunnen worden om kleine, ondiepe wonden te dichten. De huidranden worden op deze manier weer tegen elkaar aan geplakt.

Steri-strips worden gebruikt voor het sluiten van lichtgapende wonden, die (net) niet gehecht hoeven te worden. Het is een professioneel en steriel alternatief voor het “zwaluwstaartje”.

 • - Kleeflaag is hypo-allergeen
 • - Steriel verpakt
 • - Zijn in verschillende maten leverbaar

De Steri-Strip Hechtstrips zijn versterkte strips vervaardigd uit microporeus materiaal voor een snelle, effectieve wondsluiting. Veel gebruikt in spoeddiensten van ziekenhuizen en operatiezalen. De strips zijn snel en makkelijk aan te brengen en houden de wondranden van een scheur- of snijwond samen. De wondheling wordt bevorderd doordat de treksterkte van de wond snel toeneemt.

Hechtinstrumenten & benodigdheden

Hieronder benoemen we de belangrijkste benodigdheden voor het hechten van een wond. 

 • Naaldvoerders - er zijn vele verschillende naaldvoerders en een belangrijk verschil zit in de kwaliteit. Hoe harder de bek van het instrumenten hoe beter de grip op de naald blijft behouden na gebruik. De instrumenten met een goudkleurig handvat, zijn voorzien van een hardere bek.  Er wordt vaak gekozen voor een naaldvoerder volgens Mayo Hegar. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een losse naaldvoerder en schaar, maar er bestaan ook naaldvoerders met achter de klem een scherp blad voor het knippen van het hechtdraad. Dat is de naaldvoerder volgens Gilles of de Olsen Hegar

 • - Onthechtingsscharen - voor het losknippen en verwijderen van hechtdraad. 
 • Agravetangen - voor het verwijderen van wondnietjes (agraves), ook wel ontniettang genoemd.
 • Pincetten - agravepincetten of hechtpincetten voor het vastpakken van materiaal of weefsel
 • - Stitch cutter - Steriel scalpel voor het doorsnijden van hechtdraad. 
 • - Chirurgische handschoenen - voor hygiënisch werken.
 • - Desinfectiemiddel - voor het desinfecteren van de te hechten huid.

Hoe verwijder je hechtingen?

Niet absorbeerbare hechtingen moeten na genezing van de incisie worden verwijderd. Met een pincet wordt de hechting iets omhoog getrokken, waarna met een steriel scalpelmesje of met een onthechtingsschaar de hechting voorzichtig onder de hechtknoop doorgesneden wordt. De hechting kan nu makkelijk uit de huid worden verwijderd. Onze tip voor het makkelijk verwijderen van hechtingen: De Stitch cutter is een verlengt, gebogen scalpelmesje dat specifiek is ontworpen voor het doorsnijden van hechtdraad. Dit mesje is ook verkrijgbaar in extra lange uitvoering. 

 

 

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!