Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Injectienaalden en injectiespuiten

Injectienaalden en injectiespuiten

De meesten van ons zullen een injectiespuit herkennen, maar dat er voor elke toepassing een ander type of soort wordt gebruikt dat is niet zo bekend. Je hebt bijvoorbeeld injectiespuiten met een naald, zonder naald, 2 delig of 3 delig. Het belangrijkste is dat u weet dat niet alle spuiten hetzelfde zijn. Er zijn verschillende soorten en types om aan verschillende doeleinden te voldoen.

Welke soorten injectiespuiten zijn er?

Injectiespuiten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en varianten. De meeste zijn wegwerpbaar, en veel worden geleverd met een bevestigde naald of helemaal geen naald. Wat is nu het verschil tussen de 2 delige injectiespuit en 3 delige injectiespuit

Tweedelige injectiespuit:

  1. Luer tip centrisch (in het midden) standaard tip ook wel slip tip genoemd
  2. Luer tip excentrisch (aan de zijkant) beperkt de dode ruimte bij gebruik onder een scherpe hoek

Driedelige injectiespuit:

  1. Luer tip
  2. Centrisch: standaard tip ook wel slip tip genoemd
  3. Excentrisch: beperkt de dode ruimte bij gebruik onder een scherpe hoek
  4. Luer-lock tip om de naald of verlenglijn te fixeren op de spuit
  5. Cathetertip voor gebruik met sondes en catheters

Beide injectiespuiten bestaan uit: 

  1. Een cilinder (in diverse maten verkrijgbaar, 2ml, 5ml, 10ml, 20ml, 50ml, 100ml of 200ml)
  2. Een plunjer (ook genoemd, stamper of zuiger)
  3. Een conus (tip van de spuit waar men een injectienaald op kan bevestigen) De 3-delige spuit heeft nog een extra rubber dopje op de plunjer (ook genoemd, stamper of zuiger). Dit dopje zorgt voor een goede afdichting tussen cilinder en plunjer en maakt de injectiespuit soepeler.

U kunt de maat van de spuit selecteren aan de hand van de hoeveelheid medicatie die erin zit of benodigd is. Hieronder ziet u een afbeelding van een spuit met uitleg bij elk onderdeel van de injectiespuit.

Welke soort injectiespuit kiezen?

Selecteer injectiespuiten op basis van het gewenste volume medicatie en de gewenste drukstroom. Op het spuitje staat de hoeveelheid, gemeten in centimeters (cc) of milliliter (ml). Een cc is hetzelfde als een 1 ml.

Voor grotere hoeveelheden medicatie heeft u uiteraard grotere injectiespuiten nodig. Soms wilt men een  lagere drukstroom en dan is een grotere afmeting daarvoor de oplossing.

Het gebruik van een injectiespuit voor injecties, met medische slangen of voor irrigatie zijn ook factoren bij de keuze van een injectiespuit. Een veel voorkomend type is de U-100 insulinespuit. Het is een spuit met een laag volume die vaak wordt gebruikt voor diabetici. Deze injectiespuit is slechts voor eenmalig gebruik.

De afbeelding hieronder laat een verloop van spuitgroottes zien die overeenkomen met het gebruik - injecties, medische slangen of irrigatie.

Welke soorten injectiespuit tips zijn er?

Er zijn vijf basistypen spuittips.

  1. De eerste en meest populaire is de Luer-lock, die een punt heeft waarmee de naald kan worden verwijderd en opnieuw bevestigd. Het loskoppelen of bevestigen van de naald is eenvoudig en snel. De naaldnaaf vergrendelt met een druk en een draai op de punt van de spuit. De draaiende beweging vergrendelt de naaldnaaf op zijn plaats. Deze draaibevestiging helpt de naald aan de spuit te bevestigen voor meer veiligheid en stabiliteit.
  2. Een spuit met Luer tip is ook heel gebruikelijk. De gebruiker kan de naald op de injectiespuit drukken. Wrijving houdt de naald op zijn plaats op de punt van de spuit. Er is geen vergrendelingsfunctie zoals op de Luer-lock.
  3. Gebruik excentrische tips wanneer u een medicijn parallel aan de huid van de patiënt moet toedienen. Gebruik deze tips als u in een oppervlakkige ader wilt injecteren zonder dat de naald door beide vaatwanden gaat. Ook het opzuigen van vloeibare medicijnen gaat moeiteloos met dit type spuit.
  4. Injectiespuiten met kathetertip zijn handig voor wondirrigatie, voor het doorspoelen van medische slangen. Medische fabrikanten maken kathetertips met een taps toelopend uiteinde zodat katheters op en van de tip kunnen glijden.
  5. Het laatste type tip is een spuit met een permanent bevestigde naald. Deze apparaten worden vaak gebruikt voor toepassingen met een lage dosis en verminderen medicatieafval. Het is ook wegwerpbaar na gebruik, waardoor het opruimen in een handomdraai is. Tuberculine- en insuline-injecties zijn populair bij dit type injectiespuit.

 

Elke injectienaald kiezen?

Naalden hebben een eenvoudig ontwerp, hol in het midden, een scherpe punt en een naaf die op de spuit wordt bevestigd. Naaldassen zijn er in verschillende lengtes gemeten in inches. De maten meten de dikte of diameter van de naald. Naaldpunten hebben meestal een afgeschuinde punt om gemakkelijker te kunnen snijden of doorboren. Veel naalden worden geleverd met een dop om de zorgverlener te beschermen tijdens de overgang van het verwijderen van de verpakking naar het gebruik van de naald.

 

De criteria voor het selecteren van de juiste naald bestaat uit drie belangrijke overwegingen: dikte, lengte en gebruik. De breedte of diameter van de naald. De lengte wordt gemeten vanaf de naaf tot de punt van de naald. Naaldgebruik verwijst naar hoe diep de naald moet doorlopen om het beoogde injectiegebied te bereiken. Deze injectiedieptes omvatten intradermale (dermis-injecties), subcutane (subcutane weefselinjecties) en spier (intramusculaire injecties).

Naaldnummer

Het selecteren van naalden op maat gebeurt door rekening te houden met de dikte van de huid of huid en de diepte van de injectie. De naaldmaat is een reeks getallen waarbij hoe lager het getal, des te groter de diameter van de naald. Hoe hoger het naaldnummer, hoe kleiner de naaldbreedte. Aan de andere kant geven kleinere nummers een grotere diameter of breedte aan. Naaldnummers met een grotere diameter hebben dikkere naaldwanden en zijn sterker en duurzamer. Ze zorgen voor meer stroperige medicijnen en ondersteunen een dichtere huidpenetratie. Selecteer een lager naaldnummer wanneer u een medicijn met een hoge viscositeit gebruikt.

Naalden met een fijne dikte (kleine diameter) zijn minder pijnlijk voor de patiënt en zijn geschikt voor medicatie met een lage viscositeit. Selecteer een hoger naaldnummer voor dit soort injecties. De meest voorkomende naalddiktes zijn 26 en 27. Deze reeks nummers past zich aan alle drie soorten injecties aan: intradermaal, intramusculair en subcutaan. Zie het naaldnummer overzicht hieronder voor meer details.

Naald lengte

Standaard naalden variëren in lengte van 3/8 inch tot 3-1/2 inch. De locatie van de toediening bepaalt de benodigde naaldlengte. In het algemeen geldt: hoe dieper de diepte van de injectie, hoe langer de naald. Voor intramusculaire injecties zijn langere naaldlengtes nodig. Naaldlengtes voor intramusculaire injecties zijn meestal 7/8 tot 1-1 / 2 inch. Bij subcutane injecties is een naald van 1/2 tot 5/8 inch nodig. Intradermale injecties vereisen een naaldlengte van 3/8 tot 3/4 inch. De naalden van 1/2 en 5/8 inch zijn de twee meest voorkomende naaldlengtes en omvatten zowel intradermale als subcutane injecties. Hieronder staan ​​drie afbeeldingen om u te helpen kiezen welke naald het beste bij u past.

 

 

 

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!