Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Hoe kun je de etherische oliën van Volatile gebruiken? Bekijk onze tips!

Hoe kun je de etherische oliën van Volatile gebruiken? Bekijk onze tips!

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Etherische of essentiële oliën worden al duizenden jaren in vele culturen gebruikt om de helende en heilzame werking voor lichaam en geest. De naam etherische of essentiele olie worden beide gebruikt en staan voor hetzelfde; de pure natuurzuivere olie gewonnen uit planten die wordt gebruikt voor aromatherapie. 

Wat is essentiële / etherische olie?

Essentiële olie wordt gewonnen uit zuiver plantaardig materiaal. De olie bevat de vluchtige bestanddelen van bloemen, planten, wortels, zaden, vruchten en harsen. Ze beschermen de plant tegen ziektes, zorgen voor de geur en bevatten de levenskracht van de plant.

De planten, bloemen en kruiden komen uit de hele wereld en worden vaak in het land van herkomst verwerkt.  Er zit veel prijsverschil tussen de verschillende oliën, sommige zijn zeer kostbaar. Dit wordt bepaald door de kostprijs van het product (hoe zeldzaam of hoe arbeidsintensief) en de hoeveelheid product die nodig is voor het winnen van de olie. Zo bevat 1 liter rozenolie meer dan 1000 kilo rozenblaadjes en is er voor het produceren van 1 liter lemongrass olie 'slechts' 30 kilo materiaal nodig. 

Hoe werkt aromatherapie?

Essentiële oliën kunnen op 2 verschillende manieren in het menselijk lichaam terecht komen.

 1. Door inademing: Als de verdampte olie wordt ingeademd, komt het via de longen in het bloed terecht. 
 2. Door opname via de huid: Door de oliën te vermengen met een huidverzorgingsproduct, wordt het op de huid aangebracht. Via het vaatstelsel komt het vervolgens in de bloedbaan terecht. 

Daarnaast roepen ze prikkels op die door het zenuwstelsel naar het limbische systeem van de hersenen geleid worden. Hierdoor hebben de geurige plantaardige oliën een direct merkbare werking op de gemoedstoestand en de lichamelijke conditie van de mens. 

Waarvoor kun je etherische olie gebruiken?

Etherische oliën staan voor een bijna oneindige verzameling sterk geconcentreerde plantaardige oliën die elk apart verschillende toepassingsmogelijkheden ter bevordering van de gezondheid hebben. De therapeutische eigenschappen van de oliën hebben zowel fysiologisch als psychologisch effect op het menselijk lichaam. Aromatherapie probeert het zelfhelende vermogen van de mens te stimuleren. Essentiële olie kan onder andere ingezet worden bij hoofdpijn, stress, verkoudheid, buikpijn, griep, eczeem, slapeloosheid, concentratieproblemen, wondjes, vermoeidheid of acne.

Op welke manieren kun je etherische olie gebruiken?

 1. Etherische olien kunnen vermengd worden met een neutraal basisproduct zoals de massage-olie, basisolie, douchegel, bodymild of zeezout van Volatile. Essentiele olie is zeer geconcentreerd, dus enkele druppels is vaak al meer dan voldoende. Het product wordt door de huid opgenomen. 
 2. De geurende essentiële oliën kunnen worden verdampt door middel van een diffuser, aromabrander (aromalampje) of met behulp van een aromasteentje.
 3. De geconcentreerde oliën kunnen ook worden geïnhaleerd door middel van toevoeging aan een stoombad

Belangrijk om te weten over essentiële/etherische olie:

 1. Ga niet zomaar experimenteren met pure oliën zonder je eerst te verdiepen in aromatherapie. Met name bij zwangerschap, mensen met ernstige aandoeningen en bij gebruik voor kleine kinderen dient er advies van een deskundige te worden geraadpleegd.
 2. Essentiële olie mag i.v.m. irritatie niet puur op de huid worden aangebracht. Er zijn twee uitzonderingen hierop: tea tree olie en lavendel. 
 3. Etherische oliën kunnen, mits het flesje goed is dichtgedraaid, enkele jaren bewaard worden. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af. Een uitzondering hierop zijn de citrusoliën; deze dienen binnen een jaar na opening gebruikt te worden. 
 4. Inwendig gebruik van de pure oliën wordt niet geadviseerd. Ga hier niet mee experimenteren en houdt het product buiten bereik van kinderen. 

Onze tips voor het gebruik van de essentiële oliën van Volatile:

 1. Een kleine hoeveelheid essentiële olie op het filter van uw stofzuiger aanbrengen. Dit zorgt voor een aangename zuivere lucht in huis tijdens en na het stofzuigen
 2. Enkele druppels in de schoenen op de zool druppelen. Dit neemt de geur van zweetvoeten weg.
 3. Wasgoed komt fris geurend uit de droger als u enkele druppels olie op een doekje toevoegd aan de te drogen was. 
 4. In kleine ruimtes waar vaak onaangename geuren zijn zoals de WC, kleedruimte of kelder een aromasteen plaatsen met een paar druppels fris ruikende essiële olie. Is de ruimte groter? Plaats de steen dan op de verwarming voor een betere verspreiding van de geur. 

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!