Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Pincetten in alle soorten en maten; het beste pincet voor elke pricisie-klus!

Pincetten in alle soorten en maten; het beste pincet voor elke pricisie-klus!

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Inhoudsopgave

 1. Wat is een Pincet?
 2. Epileer pincetten
 3. Anatomische en chirurgische pincetten
 4. Kunststof pincetten

Wat is een pincet?

Een goed pincet behoort tot de basisuitrusting in ieder huishouden. Het is onmisbaar voor het verwijderen van kleine voorwerpen uit de huid en pincetten worden ook op de werkvloer gebruikt voor handelingen die veel precisie vereisen. Het woord pincet is ontleend aan de Franse woorden pince (tang) en pioncer (knijpen). Het is een klein instrument dat bestaat uit 2 stukjes gebogen metaal of kunststof die aan één kant aan elkaar bevestigd zijn. Door het geven van druk, wordt de "bek" dicht geknepen en kan het een klein object vastgrijpen. Het is gebaseerd op onze eigen duim en wijsvinger, maar dan in verfijnde vorm. Het pincet wordt al sinds ver voor het begin van de jaartelling door mensen gebruikt. 

Door de jaren heen zijn de pincetten steeds meer aangepast aan het doel waarvoor ze worden gebruikt en zo zijn er zeer veel verschillende soorten ontstaan. Wij hebben de pincetten in deze blog onderverdeeld op basis van gebruiksdoel en materiaal in 3 verschillende categorieën.

Epileer pincetten

Dit is het bekendste pincet dat veel wordt gebruikt voor algemeen gebruik in huis voor het verwijderen van splinters. In de beauty-wereld wordt het gebruikt voor het verwijderen van ongewenste haargroei. Bijvoorbeeld het modelleren van wenkbrauwen, voor de afwerking na een harsbehandeling of het verwijderen van enkele haren door een pedicure. RVS is het meest voorkomende materiaal wat wordt gebruikt voor deze pincetten, soms met een gekleurde coating eromheen. Er is erg veel verschil in prijs en kwaliteit van het materiaal. Het belangrijkste deel van het pincet is de 'bek' en de wijze waarop deze op elkaar sluit. Elke vorm heeft unieke eigenschappen. De keuze voor het beste epileerpincet, hangt af van hoe je het wil gebruiken en wat jou voorkeur heeft. 

 1. Recht pincet met schuine punt - De klassieke schuine punt is een nietje. Deze vorm is ideaal voor het epileren van wenkbrauwen, omdat de rand gemakkelijk haartjes kan pakken, terwijl de punt kan worden gebruikt voor nauwkeuriger epileren. Deze stijl kan zelfs worden gebruikt om valse wimpers aan te brengen .
 2. Puntpincet - Met dit pincet kunnen  de dunste of kortste haren worden verwijderd. Wel is een vaste hand noodzakelijk, omdat dit pincet gevaarlijk scherp is. Deze vorm bek is ook ideaal voor het epileren van ingegroeide haartjes of zelfs voor het verwijderen van splinters. Ook bij het oppakken van zeer kleine voorwerpen, zoals strass-steentjes of wimperhaartjes kan dit pincet zeer handig zijn. 
 3. Pincet met spitse punt - Dit is een combinatie van de twee bovengenoemde pincetten. Hoewel de bek zeer schuin is, grijpt deze nog steeds net zo gemakkelijk haartjes als een recht pincet met schuine punt. En hoewel de punt niet zo scherp is puntpincet, biedt het toch voldoende precisie om fijne haartjes te pakken en ingegroeide haren en splinters te verwijderen.
 4. Pincet met ronde punt - Geschikt voor het epileren onder verschillende hoeken en voor meerdere haren regelijk. Niet geschikt voor precisiewerk. De afgeronde bek maakt het veiliger voor mensen met een minder vaste hand. Je loopt minder risico op verwonding door dit pincet.  
 5. Pincet met rechte bek - Rechte bekken worden over het algemeen niet aanbevolen voor het epileren van haartjes, omdat ze er te veel tegelijk pakken en ongelijkmatig trekken. Maar ze kunnen wel goed korte stompjes verwijderen of op andere manieren worden gebruikt, zoals het aanbrengen van valse wimpers.
 6. Pincet met gebogen bek - In plaats van de traditionele tapsheid die een pincet gewoonlijk heeft, zal een pincet met een gebogen bek wat meer hefboomwerking geven doordat je beter kunt zien welke haren je vast hebt. Dit kan vooral handig zijn bij het epileren rond de bikinilijn of bij moeilijker zichtbare, korte of lichtgekleurde haartjes. 
 7. Pincet met brede greep - Deze pincetten kunnen alle bovengenoemde puntvormen hebben, maar hebben een breder gripdeel dat extra comfort en controle biedt. Dus als je het gevoel hebt dat je een beetje rommelig kunt zijn, kan een bredere grip helpen om het pincet beter te hanteren.

 

Anatomische en chirurgisch pincetten

Een pincet wordt in de medische wereld heel veelzijdig gebruikt. Of het nu gaat om het wisselen van verband, tandheelkunde, operaties of het verwijderen van weefsel of materialen, medische pincetten zijn te vinden in bijna alle specialistische gebieden van de geneeskunde. Ze zijn er met met stompe of spitse punt of een combinatie hiervan en in rechte of gebogen variant. 

 1. Anatomisch pincet - Dit pincet heeft geen tandjes maar alleen een kartelstructuur (ribbels) . Voor algemeen gebruik van het aanreiken van materialen en voor het vastpakken van kwetsbare structuren. Heeft minder grip dan een chirurgisch of atraumatisch pincet maar beschadigd ook minder.
 2. Chirurgisch pincet - Dit pincet is altijd voorzien van tandjes voor het vastpakken van weefsel. Door de tandjes is er een hoge grip zonder veel druk maar het weefsel wordt wel geperforeerd. In diverse uitvoeringen.
 3. Atraumatisch pincet - Wordt gebruikt voor het vastpakken en vasthouden van tere bloedvaten en andere vaten. Door de speciale vertanding van dit pincet kan het weefsel vastgepakt worden zonder het te beschadigen.
 4. Micro pincet - Voor de micro-chirurgie met de meest fijne bek en geschikt voor werken onder de microscoop. Dit zijn pincetten uit alle andere groepen maar dan in een micro-formaat.
 5. Pincet specifiek - Diverse pincetten speciaal ontwikkeld voor 1 specialisme zoals voor tandartsen of pedicures. Om instrumentarium hygiënisch op te pakken of voor een 1 specifiek doel zoals een tekenpincet.
 6. Vasculair pincet - Om bloedvaten en andere vaten af te klemmen.

Ook in de modelbouw, techniek, bij juweliers, in laberatoria, in de telecom en vele andere sectoren wordt gebruik gemaakt van deze precisie instrumenten voor het oppakken of vasthouden van kleine componenten. 

Chirurgische pincetten zijn over het algemeen gemaakt van roestvrijstaal (RVS) of een ander hoogwaardig materiaal dat geschikt is voor regelmatige desinfectie en steralisatie. Ook worden wegwerp pincetten gebruikt die steriel per stuk verpakt zijn. 

Kunststof pincetten

Pincetten kennen we vooral als metalen instrumenten, maar ze zijn ook in kunststof te verkrijgen. Prijstechnisch kan is het interessanter om kunststof wegwerp pincetten te gebruiken. Dit zijn meestal pincetten die eenmalig of enkele keren worden gebruikt of die worden gebruikt in een omgeving waar steriel werken niet nodig is. 

Daarnaast zijn er ook pincetten van een juist zeer hoogwaardig kunststof die worden ingezet voor hun specifieke eigenschappen die een van metaal vervaardigd pincet niet heeft.

De kunststof (TPX of PTFE) pincet kan gedesinfecteerd en gesteriliseerd worden in de autoclaaf bij een temperatuur van 121 ° C. Deze speciale kunststof pincetten zijn puntig, elastisch en bezitten een zeer goede veerkracht. Ze bezitten een goede chemische bestendigheid en groot temperatuurbereik van -200°C tot +250°C waarin ze kunnen worden ingezet.

 
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!