Menu

EUR
Smetplekken (Intertrigo) | Tips voor het behandelen en voorkomen

Smetplekken (Intertrigo) | Tips voor het behandelen en voorkomen

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Smetplekken; hoe kun je ze het beste voorkomen en behandelen.

  1. Smetplekken op de huid
  2. Klachten door intertrigo
  3. Smetplekken door incontinentie
  4. Tips om smetplekken te voorkomen
  5. Tips voor het behandelen van een smetplek

Smetplekken op de huid 

Een smetplek is een oppervlakkige huidaandoening die vaak voorkomt in de grote huidplooien.  Je herkent het door roodheid aan beide zijden van de plooi. Naast de roodheid kan de huid ook last krijgen van verweken (maceratie), scheurtjes, korstvorming en erosie.

Daarnaast kunnen een of meerdere van de volgende symptomen voorkomen: maceratie (verweking), fissuren (scheurtjes), erosies, een nattende huid of korstvorming. Smetten ontstaat op plekken waar huid-op-huid contact is, zoals de liezen, oksels, bilnaad, buikplooi en onder de borsten. Smetten ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. .

De medische term is intertrigo of intertrigineus eczeem. Intertrigo is een vorm van eczeem in de huidplooien. Het komt veel voor bij baby's, mensen met overgewicht, diabeten en bij mensen die last hebben van incontinentie. De smetplekken ontstaan door wrijving, warmte, zweten en ander lichaamsvocht.

Klachten bij Intertrigo

 •  de huid is rood en soms verdikt of anders van structuur;
 •  soms zijn er schilfertjes of korstjes op de smetplek;
 •  de huid kan vochtig aanvoelen
 •  er kunnen scheurtjes in de huid zitten;
 •  de smetplekken geven pijn, jeuk en/of een onaangename geur.

Smetplekken door incontinentie

Incontinentie gaat vaak gepaard met huidproblemen zoals huiduitslag, huidinfecties en wonden of zweren. Door langdurige blootstelling aan urine en ontlasting is de huid extra gevoelig voor huidproblemen.  Huidproblemen bij incontinentie kunnen onder andere pijn en ernstige jeuk veroorzaken. Smetplekken door incontinentie wordt incontinentie dermatitis genoemd (voorheen Vochtletsel).

Het gebruik van het juiste incontinentiemateriaal, het op tijd vervangen van incontinentieproducten en goede hygiëne en huidverzorging helpen om huidproblemen bij incontinentie te voorkomen en te verminderen. Een PH neutraal reinigingsmiddel en een barierrecreme zijn bij deze smetplekken zeker aan te raden. De producten van Proshield zijn speciaal ontwikkeld voor het beschermen van de huid bij incontinentie-klachten. 

Tips om smetplekken te voorkomen

Het liefst wil je smetplekken voorkomen als er een hoger risico is op het ontstaan van intertrigo door bepaalde omstandigheden. Met deze tips verklein je de kans op het ontstaan van de vervelende pijnlijke plekken.

 1. Was de huid het liefst zonder zeep, dit tast de natuurlijke beschermlaag aan. Als het noodzakelijk is om zeep te gebruiken, kies dan voor een milde PH-neutrale variant. 
 2. Zorg dat de huid goed droog is na het reinigen. Wrijf niet, maar dep de gevoelige huid droog. Plekken waar je zelf moeilijk bij kunt komen, kun je droog föhnen met een niet te hete fohn! Dit werkt vaak nog beter dan afdrogen en beschadigd te huid niet. 
 3. Het is verstandig om preventief Engels pluksel tussen huidplooien te doen als deze vaak vochtig blijven. Dit zorgt ervoor dat de huid droog blijft en elkaar niet raakt. 
 4. Draag schone kleren die niet te strak zitten en niet schuren tegen de huid. Het liefst kleding van natuurlijk, ademend materiaal.
 5. Zorg voor een gezond gewicht. 

Tips voor het behandelen van een smetplek

In veel gevallen kun je een smetplek niet meer voorkomen en is de huid al beschadigd. Met deze tips heb je minder ongemak en help je je huid om weer zo snel mogelijk te herstellen. Ga in het geval van een ontsteking of veel ongemak, altijd naar de huisarts voor advies.

 1. Goede hygiene is zeer belangrijk bij smetplekken. Reinig je handen voordat je de smetplek gaat behandelen. En gebruik een aparte handdoek voor het afdrogen / deppen van de smetplekken. Pak elke keer een schone handdoek.
 2. Als de smetplek gereinigd moet worden, doe dit dan niet met zeep. Een zeepvrije wasemulsie is beter voor de huid. Denk bij sterk verontreinigde smetplekken als gevolg van bijvoorbeeld incontinentie aan een de huidverzorgende Proshield foam & spray.
 3. Smetplekken hebben door het vochtige karakter een grote kans om een schimmelinfectie op te lopen. Smeer in dit geval 2x daags een dunne laag miconazolcreme op de plek. Smeer ruim niet alleen het rode gedeelte in, maar ook ruim om de plek heen. 
 4. Bescherm de huid in de plooien door middel van het aanbrengen van Engels Pluksel (verbandmiddel). Dit houdt de smetplek droog en zorgt ervoor dat eventuele zalf goed kan worden opgenomen. 
 5. Als er geen sprake is van een schimmelinfectie, dan kan de smetplek worden ingesmeerd met een barierrecreme of creme op basis van zinkzalf, zoals Sudocreme.  

smetplekken (intertrigo) behandelen

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »