Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Kalknagels; de beste manier om ze te behandelen en te voorkomen!

Kalknagels; de beste manier om ze te behandelen en te voorkomen!

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Kalknagels: de beste behandeling om van je schimmelnagels af te komen

Inhoudsopgave

 1. Wat is een kalknagel?
 2. Hoe herken je een kalknagel
 3. Oorzaken kalknagel
 4. Kalknagels behandelen
 5. Kalknagels voorkomen

Wat is een kalknagel?

“Kalknagels” is in de volksmond een veel gebruikte term, waar verdikte en geel/wit verkleurde nagels mee worden bedoeld. Het woord "kalknagel" is feitelijk onjuist, omdat de verdikte en verkleurde nagels niets met kalk te maken hebben. Waarschijnlijk is men het woord gaan gebruiken, omdat de verkleuring wat op kalkaanslag lijkt. Het is een ontsierende aandoening die pijnlijk kan zijn, maar waar meestal prima mee te leven is. 

Een andere veel gebruikte term is "schimmelnagel". Maar wat veel mensen niet weten, is dat een kalknagel niet altijd een schimmelnagel hoeft te zijn. Een verdikte of verkleurde nagelplaat kan ook  worden veroorzaakt door o.a. huidziektes zoals psoriasis of door inwendige aandoeningen zoals diabetes. Kalknagel is dus eigenlijk een verzamelnaam voor hetzelfde symptoom (gele verkleuring en verdikte nagel) door verschillende oorzaken.

Maar in verreweg de meeste gevallen is een schimmel in de nagelplaat de oorzaak van een kalknagel. We zullen daarom in deze blog verder ingaan op de behandeling van een schimmelnagel. De medische term voor een schimmelnagel is “onychomycose". Het betreft in de meeste gevallen de nagels van de voeten, maar ook in vingernagels kan onychomycose voorkomen. 

Hoe herken je een kalknagel?

Een kalknagel veroorzaakt door schimmels begint meestal het eerst onder de nagel van je grote teen of juist de kleinste teen. Deze tenen krijgen namelijk de meeste druk vanuit je schoenen. Hierdoor wordt de nagelplaat vaak wat beschadigd door de druk en is deze bevattelijker voor schimmels. Je kunt een schimmel teennagel herkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van de nagel. De lengtegroei van de nagel wordt door de aanwezigheid van de schimmel geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. In een verder gevorderd stadium kan de verkleurde nagel brokkelig worden of gaat deze los zitten. In het kort zijn dit de sympromen die duiden op een "kalknagel":

 1. Gele, witte of zelf bruin/groene verkleuring van de nagelplaat
 2. Verdikking van de nagel
 3. Langzame groei van de nagel
 4. Brokkelige stuctuur en broosheid
 5. Loslaten van de hoeken en soms zelfs van de volledige nagel
 6. Schilferende huid bij de nagels

Oorzaken kalknagel 

In het geval van een schimmelnagel is er een schimmelinfectie in één of meerder nagels van de voeten en/of handen. Onychomycosis wordt veroorzaakt door fungi, meestal dermatofyten. Iedereen komt hier hier mee in aanraking, maar niet iedereen is gevoelig voor een besmetting.

In Nederland hebben naar schatting tussen de 3% tot 20% van de mensen een schimmelinfectie aan de nagels. De kans hierop neemt toe naarmate men ouder wordt. Bij kinderen komt onchyomycose nog vrij zelden voor, maar bij de bevolkinsgroep boven de 40 jaar is dit percentage naar schatting tussen de 15 tot 20%.

Mannen en vrouwen hebben ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. Ook personen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld mensen die chemotherapie hebben ondergaan of diabetici) hebben een grotere kans op schimmelnagels. Als u last heeft van een schimmelinfectie op de huid van uw voeten is het risico op een schimmelinfectie onder uw nagels ook groter.  

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie groter. Als er geen verbinding meer is tussen het nagelbed en de nagelplaat, onstaat er een ruimte die vaak lang vochtig blijft en waar schimmelsporen uitstekend gedijen. Als je ouder wordt, worden de nagels vaak ook iets brozer en minder glad van structuur. Dit is ook een van de redenen dat oudere mensen meer kans op kalknagels hebben.

Schimmelsporen zijn overal om ons heen, maar vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals kleedkamers, zwembaden, douches en sauna's is het gemakkelijk om een infectie op te lopen als je hier gevoelig voor bent. Wanneer je daar met blote voeten rondloopt, komt je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. 

Als je zelf een schimmelinfectie aan een van de nagels hebt, kun je ook makkelijk jezelf besmetten. Vaak zie je dat naastgelegen nagels ook besmet raken en als er niet op tijd een behandeling wordt gestart en de conditie van de nagels is zwak, dan zullen uiteindelijk alle nagels besmet raken. 

Kalknagels behandelen

Voor bijna iedereen met kalknagels / schimmelnagels zal gelden dat je er het liefst zo snel mogelijk van af wil komen. Voor een gezond persoon zijn kalknagels alleen hinderlijk en ontsierend, maar niet gevaarlijk. Bij mensen met een verminderde afweer of bij mensen met bijvoorbeeld suikerziekte, kan de infectie zich sneller uitbreiden en heftiger verlopen. Het is voor deze groep belangrijk dat er zo snel mogelijk een behandelplan wordt gemaakt en de huisarts in te lichten. 

Afhankelijk van het soort infectie en hoe lang deze al aanwezig is, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Maar in alle gevallen is de behandeling van schimmelnagels een langdurig traject. Wij maken een verschil in aanpak via een professional en wat je zelf kunt doen tegen schimmelnagels. 

Bij een professionele aanpak wordt vaak eerst een wat schraapsel of een biopt van de aangedane nagel opgestuurd naar een laboratorium om zeker te zijn dat het daadwerkelijk om een schimmelinfectie gaat en ook welk type schimmel het betreft. 

De professionals kunnen verschillende behandelingen aanbieden en vaak worden deze ook gecombineerd voor het beste resultaat.

- Professionele hulp

 1. Arts (huisarts / dermatoloog) - orale medicatie in combinatie evtueel in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel. Orale medicatie moet vaak 3 maanden geslikt worden en kan nogmaals worden herhaald. Er is kans op bijwerkingen en geen garantie op succes. Daarom moet goed overwogen worden hoe ernstig de infectie is voor de patient.
 2. (Medisch) pedicure - reiniging en zoveel mogelijk verwijderen van aangedane nagel i.c.m. een lokaal anti-schimmelmiddel. Ook behandeling van de schoenen en sokken is hierbij nodig. 
 3. Laserkliniek - laserbehandeling van de aangedane nagels. Soms volstaat 1 behandeling, maar vaak wordt een aantal herhalingen aanbevolen. 

- Zelf kalknagel behandelen

Als je liever zelf aan de slag wilt gaan, dan zijn er verschillende middelen die je kunt proberen. Voor alle middelen geldt, dat het een lang proces is en dat je dagelijks moet behandelen. Er zijn verschillende middelen op de markt tegen schimmelnagels. Er is helaas niet één wondermiddel dat voor iedereen goed werkt. Het is een kwestie van proberen. Welk middel je ook probeert, het is belangrijk dat je zoveel mogelijk los materiaal en schimmelnagel verwijderd, zodat het middel goed zijn werk kan doen.

Bekijk ook eens ons Degros kalknagel verwijder actie pakket. Hiermee heb je alles in huis om je kalknagels zelf te behandelen en besmetting te voorkomen. 

kalknagels knippen

Door de verdikking kunnen kalknagels erg lastig te knippen zijn met een regulier nagelschaartje of nagelknipper. Met name voor mensen die minder kracht in de handen hebben of zelf niet makkelijk bij de tenen kunnen komen is het een lastige klus. Een goede nageltang eventueel met dubbele overbrenging, zorgt dat er minder kracht gezet hoeft te worden. 

De volgende middelen staan bekend om hun werking tegen kalknagels;

 1. Azijn
 2. Tea tree olie 
 3. Anti-schimmel sprays
 4. Zeewater, zout

Dagelijks enkele druppels op de nagel en nagelomgeving van deze middelen zorgen er bij langdurig en regelmatig gebruik voor dat de omgeving minder geschikt wordt voor de schimmel om in te overleven.

Kalknagels voorkomen

Om er voor te zorgen dat de kans op het oplopen van een kalknagel zo klein mogelijk is en om herbesmetting of kruisbesmetting te voorkomen, hebben we de volgende adviezen en tips:

 1. Draag SLIPPERS in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zwembaden of kleedkamers.
 2. Houdt je voeten goed schoon en droog, zeker tussen de tenen. Een  goede tip: fohn je voeten droog!  Dit droogt de voeten vaak veel beter dan een handdoek en kan worden gedaan zonder diep te hoeven bukken. Voor mensen die minder goed zelf bij hun voeten kunnen, is dit makkelijker dan afdrogen. 
 3. Draag elke dag schone sokken van katoen en goed ventilerende of open schoenen.
 4. Vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s.
 5. Als je zelf een schimmelnagel hebt: ga hier hygienisch mee om en verzorg je voeten op een plaats die daarna goed schoon te maken is. Zo voorkom je besmettingen binnen het gezin.
 6. Het is belangrijk om ook je sokken en schoenen mee te behandelen. Sokken kunnen op hoge temperatuur gewassen worden (bij voorkeur 90 graden, maar minimaal 60 graden). Schoenen moeten worden behandeld met een anti-schimmelspray of poeder.
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!