Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Wat kun je doen tegen voetschimmel (zwemmerseczeem)?

Wat kun je doen tegen voetschimmel (zwemmerseczeem)?

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Voetschimmel is een veelvoorkomend voetprobleem. In deze blog geven we je zoveel mogelijk informatie over hoe het ontstaat en welke maatregelen je het beste kunt nemen.

 1. Wat is voetschimmel?
 2. Hoe ziet voetschimmel eruit en welke klachten geeft het?
 3. Hoe krijg je voetschimmel?
 4. Voetschimmel behandelen
 5. Tips om voetschimmel / zwemmerseczeem te voorkomen
 6. Hardnekkige voetschimmel

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel is een verzamelnaam voor meerdere aandoeningen aan de voet die veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. In de volksmond wordt het ook wel zwemmerseczeem genoemd, omdat het een aandoening betreft die gemakkelijk opgelopen kan worden in zwembaden. De Engelse benaming is  Athlete's foot, vanwege de kans op besmetting in gezamenlijke kleedkamers/douches bij sportverenigingen.

Het is geen eczeem, ondanks dat het vaak erg op elkaar lijkt. Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid en komt van binnenuit. Voetschimmel (zwemmerseczeem) is een besmetting van buitenaf. Wel kan het gelijktijdig voorkomen. De eczeem onstaat dan als een overgevoeligheidsreactie op de schimmelsporen. De medische benaming van voetschimmel is Tinea Pedis

Hoe ziet voetschimmel eruit en welke klachten geeft het?

Je kunt voetschimmel verdelen in 4 verschillende soorten, op basis van de locatie en hoe het eruit ziet. 

 1. Kleine jeukende blaasjes met name op de voetzolen. De blaasjes bevatten vocht en een enkele keer ontstaan grotere blaren. In een later stadium worden dit bruine vlekjes of korstjes. Daarna vervelt de huid. 
 2. Witte schilfering met name tussen de tenen en op de voetzool. De huid tussen de vierde en vijfde teen is vaak als eerste aangetast en in een verder stadium kunnen er ook pijnlijke natte kloofjes ontstaan tussen de tenen. 
 3. Rode geïrriteerde en geschilferde huid van een groot deel van de voetzolen en voetranden. Deze vorm van voetschimmel wordt het mocassin-type genoemd, omdat het de vorm heeft van een schoen met deze naam.
 4. Geel/witte verkleuring en dik en broos worden van de teennagels (schimmelnagels). Deze schimmelinfectie van de nagels wordt in de volksmond ook wel kalknagels genoemd. De officiele benaming is onychomycose. 

Hoe krijg je voetschimmel?

Schimmels komen op veel plekken voor en zijn meestal onschuldig. De soort schimmels die voetschimmel veroorzaken worden dermatofyten genoemd. Als deze schimmel de huid van je voet binnendringt en zich gaat verspreiden, dan spreken we van een infectie. De voetschimmels groeien in de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. 

Meestal zorgt de natuurlijke barrière van je huid ervoor dat schimmels niet kunnen binnendringen. Maar als de huid beschadigd of geïrriteerd is dan neemt de beschermende functie van de huid af en kan een schimmel binnendringen.

Je kunt een huidschimmel overal oplopen, maar de grootste kans op besmetting heb je in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. Schimmelsporen gedijen erg goed in een vochtige en warme omgeving en komen daar veelvuldig voor. Mensen met zweetvoeten komen hierdoor ook lastiger van voetschimmel af. 

Ook overmatig zeepgebruik en het niet goed afdrogen van de voeten (vooral de ruimte tussen de tenen) kan bijdragen aan het ontstaan van een schimmelinfectie. 

Voetschimmel behandelen

Voetschimmel (zwemmerseczeem) gaat niet vanzelf over. Maar als je er op tijd bij bent, kun je er snel weer vanaf zijn. Mits je bereid bent om een aantal maatregelen te nemen en je voeten dagelijks te behandelen. Behoor je tot een risicogroep (o.a. diabetes, reuma, neurologische aandoeningen, vaatziekten)? Neem dan altijd eerst contact op met de huisarts om te overleggen welk middel tegen huidschimmel voor jou het beste is. 

Als je zelf je voetschimmel aan wilt pakken, houdt dan rekening met de volgende punten:

 1. Er zijn veel verschillende producten op de markt met een schimmeldodend of -remmend middel verkrijgbaar. Meestal in de vorm van een voetcrème, een schuim of een voetschimmelgel. Deze producten moeten dagelijks gebruikt worden en ook als de klachten over zijn nog minimaal 2 weken gebruikt worden. 
 2. Wees voorzichtig met producten die kunnen klonteren zoals poeders en dikke crèmes. Deze producten kunnen de vochtigheid tussen de tenen juist bevorderen. 
 3. Heb je last van een dikke eeltlaag? Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk eelt verwijdert. Zo kan het product de schimmel in de huid veel beter bereiken.
 4. Was je sokken op minimaal 60 graden (liever 90 graden). Hetzelfde geldt voor badmatjes en beddengoed! Ze kunnen allemaal schimmelsporen bevatten en herbesmetting veroorzaken. Draag sokken van natuurlijk materiaal (katoen) en trek elke dag een schoon paar aan. 
 5. Ook schoenen dienen mee behandeld te worden. Hiervoor is een anti-schimmelspray het makkelijkst, omdat dit goed in de punt van de schoen gespoten kan worden. 
 6. Probeer niet aan de geïnfecteerde huid te krabben! Als je de huid stuk krabt, kun je bovenop de schimmelinfectie een bacteriële infectie oplopen. Ook zijn wondjes juist de ideale omgeving voor schimmelsporen en kom je er dus moeilijker vanaf. 

Bekijk ook eens ons Degros Voetschimmel behandel actie pakket. Daarmee heb je alles in huis om je voetschimmel aan te pakken en te voorkomen. 

Tips om voetschimmel / zwemmerseczeem te voorkomen

 1. Vermijdt zeepgebruik! Zeep beïnvloed de natuurlijke barrière van de huid. Als je toch zeep wilt gebruiken, kies dan voor een ph-neutrale variant. 
 2. Droog je voeten goed af. Bij voorkeur föhn je ze droog. Dit droogt beter dan een handdoek en je hoeft minder te bukken.
 3. Draag slippers in ruimtes zoals kleedkamers en douches.
 4. Heb je erg last van zweetvoeten? Wissel je sokken dan meerdere keren per dag. Ook het gebruik van zinkolie kan helpen om de voeten droger te houden.
 5. Draag goed ademende schoenen (natuurlijk materiaal) die niet te strak zitten. Open schoenen zijn uiteraard nog beter als het weer het toelaat.

Hardnekkige voetschimmel

Voetschimmel is goed te behandelen, maar er is altijd een kans dat de infectie weer terugkomt. Hoe groot de kans is dat dit gebeurd en hoe snel, is voor iedereen verschillend. Probeer de huid van je voeten in goede conditie te houden, dit is de beste manier om schimmels geen kans te geven. Een droge of beschadigde huid blijft gevoeliger voor schimmelsporen. Dagelijks insmeren met een goede hydraterende voetcreme helpt de huid in goede conditie te houden.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!