Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Ingegroeide teennagels; wat kun je er aan doen?

Ingegroeide teennagels; wat kun je er aan doen?

Door: Susanne Moesker Reacties: 0

Pijnlijke teen; een ingegroeide teennagel.

  1. Wat is een ingegroeide nagel?
  2. Hoe ontstaat een ingegroeide nagel?
  3. Het verschil tussen een ingroeiende en een ingegroeide nagel
  4. Wat te doen bij een ingegroeide nagel?
  5. Wat kun je zelf doen aan een ingegroeide nagel?
  6. Professionele hulp bij een ingegroeide nagel
  7. Hoe voorkom je ingegroeide nagels?

Wat is een ingegroeide nagel? 

Een ingegroeide teennagel (medische term ungius incarnatus) is zeer pijnlijk en ontstaat meestal aan de nagel van de grote teen. De (zij)rand van de teennagel groeit niet naast, maar in de huid. De nagelwal wordt hierdoor uiterst gevoelig/pijnlijk doordat er een wond ontstaat. De teen is rood en gezwollen (ontsteking), er kan pus ontstaan en in een later stadium ook de vorming van wild vlees. 

Deze klacht komt zowel mannen als vrouwen in alle leeftijdscategorieën voor, maar opvallend vaak bij jong volwassenen tussen de 15 en 25 jaar. 

Hoe ontstaat een ingegroeide nagel? 

Een ingegroeide teennagel kan meerdere oorzaken hebben, maar ontstaat bijna altijd in combinatie met grote druk op de teen, bijvoorbeeld door knellende schoenen of druk van de andere tenen. Door deze druk zal de nagel al vanuit de matrix anders gaan groeien en meer een kromming vormen aan de zijkant. In combinatie met het te rond afknippen van de nagel in plaats van recht, komt de nagel steeds dieper in de nagelwal als deze weer uitgroeit. Zeker als de nagelhoek niet goed wordt afgerond en er een scherp puntje ontstaat.

Oorzaken waardoor een ingegroeide nagel kan ontstaan:

 • grote druk op de teen door bijvoorbeeld knellend schoeisel
 • verwonding van de teen (trauma)
 • afwijkende stand van de tenen
 • rond en diep inknippen van de teennagels 
 • weke nagelomgeving door zweetvoeten, hormonen of vochtige omstandigheden

Hoeveel last je van een ingegroeide nagel hebt, kan erg verschillen. Bij de een is het slechts een gevoelige plek die af en toe opspeelt, terwijl een ander chronisch bijna niks meer aan de teen kan verdragen.

Het verschil tussen een ingroeiende en een ingegroeide nagel 

- Een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt met de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan milde tot forse pijnklachten geven. De nagelomgeving kan gezwollen en rood zijn, maar de nagelwal is nog intact en er is geen ontsteking aanwezig.

- Een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit met het puntje van de nagel in de nagelwal, waardoor er een wond is ontstaan. Dit veroorzaakt een ontsteking met wondvocht of pusvorming.

Ingegroeide teennagels kunnen worden ingedeeld in 3 stadia:

 1. eerste stadium: zwelling van de nagelwal, oedeem, roodheid en gevoeligheid bij druk. Dit noemen we een ingroeiende nagel
 2. tweede stadium: als eerste stadium 1 met doorboring van de huid door de nagel waardoor er een ontsteking onstaat en pijn bij druk op de nagelwal.
 3. derde stadium: als tweede stadium, maar met een chronische ontsteking van de nagelwal met pusvorming die kan leiden tot de vorming van wild vlees (granulatieweefsel).

Wat te doen bij een ingegroeide teennagel? 

Een ingegroeide teennagel gaat niet vanzelf over. Zolang de nagel in de nagelwal blijft drukken, blijf je pijn houden. Er zijn verschillende opties om een ingegroeide teennagel te behandelen. Welke voor jou het beste is, hangt af van het stadium en of je zelf wilt proberen het te verhelpen of liever professionele hulp zoekt. 

Wat kun je zelf aan een ingegroeide teennagel doen? 

Als er sprake is van een ontsteking of veel pijn, neem dan altijd contact op met de huisarts en ga niet zelf aan de slag. Het is niet makkelijk om zelf een ingroeiende nagel te behandelen en het vereist wat specifieke instrumenten, maar met de volgende tips kun je voorkomen dat het erger wordt.

- Vaak wordt als tip gegeven om de teen met de ingegroeide nagel te weken in een badje met soda of biotex. Op zich maakt dit een eventuele ontsteking schoon en verweekt het de nagelplaat, waardoor pijn tijdelijk verlicht wordt. Maar ook de huid van de aangedane nagelwal wordt weker en nog kwetbaarder. Het is daarom geen goede oplossing, maar meer symtoombestrijding. 

- Wat je wel zelf kunt doen is de nagelomgeving goed reinigen. Vaak zit opgehoopt vuil tussen de nagelwal en de nagel en als je dit weg haalt, kan dat al verlichting geven. Het makkelijkste gaat dit door de nagelomgeving vochtig te maken en het vuil te verwijderen met een excavator. Dit instrument is een heel klein, smal lepeltje met een bolle en een scherpe kant, waarmee vuil kan worden weggeschraapt. Let goed op dat de bolle kant tegen de huid komt en de scherpe kant geen wondjes veroorzaakt. 

- Ook kun je met een smalle hoekvijl voorzichtig de zijkant van de ingroeiende nagel glad vijlen, zodat er geen scherpe puntjes of scheurtjes meer aan zitten die in de huid prikken. 

- Als de nagelomgeving schoon is en de scherpe randjes zijn glad gevijld, dan zou je een stukje copoline (of eventueel een watje) tussen de nagel en de nagelwal kunnen plaatsen met een palpator. Dit beschermt de huid van de nagelwal tijdelijk zodat deze weer kan herstellen. 

- Ontsmet de nagelomgeving altijd nadat je de nagel behandeld hebt met een desinfectans of desinfectie alcohol. Er kan altijd een kleine verwonding aan de huid zijn ontstaan en zo voorkom je een infectie. 

Professionele hulp bij een ingegroeide teennagel 

Heb je regelmatig last van een ingroeiende of ingegroeide nagel, maar geen ontsteking? Maak dan een afspraak bij een (medisch) pedicure.

Een pedicure kan door middel van een behandeling direct de klachten verlichten. De nagel wordt ontsmet, gevijld en eventueel dunner gemaakt en vrij gelegd waardoor de huid kan herstellen. En er zijn meerdere mogelijkheden om ingegroeide nagels in de toekomst te voorkomen. 

Zo kan er een nagelbeugel of spalk worden aangebracht die de nagel in de juiste vorm begeleid. Dit kan ook worden gedaan door een laag acryl aan te brengen op de nagelplaat. 

Heb je een ontsteking of veelvuldig last van een ingegroeide nagel die veel klachten geeft - ga dan naar de huisarts. De arts kan de ontsteking behandelen en eventueel doorverwijzen naar een chirurg die operatief een deel van de nagel verwijderd. 

Hoe voorkom je ingegroeide nagels? 

Het duurt vaak langere tijd voordat je helemaal geen last meer hebt van een ingegroeide nagel. Het beste is om te voorkomen dat nagels gaan ingroeien!

Onze tips:

 1. Knip nagels recht en niet te kort af. Hiermee voorkom je dat de huid omhoog groeit op de plek waar eigenlijk de nagel hoort te zitten. Knip de hoeken dus niet weg. Het afronden van scherpe hoekjes met een vijl is geen probleem.
 2. Zorg voor niet knellende schoenen. Vooral schoenen met een krappe neus of hoge hakken zorgen voor veel druk op de nagels. Natuurlijk kun je dergelijke schoenen af en toe best dragen, maar wissel het vaak af. Zo komt de druk niet elke keer op dezelfde plaats. 
 3. Doe schoenen direct uit zodra dit mogelijk is. Zonder schoenen krijgen je tenen alle ruimte en is er geen druk.

 

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!