Menu

EUR
CADEAU ACTIE: Ontvang nu GRATIS Romed Alcoholspray 500ml bij een orderbedrag van €50,- en Romed Alcoholfoam 500ml bij een orderbedrag van €80,-
Wat heb ik nodig voor het uitvoeren van een (basis) pedicurebehandeling?

Wat heb ik nodig voor het uitvoeren van een (basis) pedicurebehandeling?

Door: Susanne Reacties: 0

Steeds meer mensen willen graag als zelfstandige aan de slag. Met de stijgende vraag naar goede voetzorg, is een pedicurepraktijk een veel gekozen optie. Pedicure is een vrij beroep en kan zowel vanuit een praktijk (aan huis) of ambulant (bij de cliënten thuis) worden uitgevoerd. Daarnaast is er ook vanuit de (mantel)zorg en als tussentijds onderhoud vraag naar professionele materialen voor voetverzorging.
In deze blog leggen wij kort uit wat een basis voetbehandeling inhoud en welke materialen hier voor gebruikt worden.

Als je als pedicure aan de slag wilt, is het uiteraard van van groot belang dat je kennis van zaken hebt en een opleiding volgt zodat je klanten in goede handen zijn. Verschillende opleiders bieden cursussen of thuisstudies aan. De opleiding tot basis pedicure varieert per opleider, maar is meestal binnen een jaar te behalen.

Als voorbereiding van de behandeling is het van belang om de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, zodat je hygiënisch en veilig kan werken. Denk hierbij aan nitril handschoenen, een plastic schort, veiligheidsbril en een mondmasker. Daarnaast is het belangrijk om op de juiste hoogte te werken zodat je niet gebogen hoeft te zitten. Een in hoogte verstelbare behandelstoel is ideaal, maar als je dit niet tot je beschikking hebt is een hoge eetkamerstoel en een voetsteun (tafeltje) met een kussen erop vaak ook al een uitkomst. 

Een voetbehandeling bestaat uit

 1. Een analyse

  van de voeten en eventuele problemen. Ook het gebruik van medicatie (met name bloedverdunners), eventuele ziektes en/of allergieën zijn van belang om in kaart te brengen voor het geven van de juiste behandeling.
 2. Desinfectie van de voeten

  Als de voeten zeer vuil zijn, worden deze eerst gereinigd en daarna gedesinfecteerd met een vloeistof op alcoholbasis. Meestal wordt hier alcohol 70% of alcohol 80% voor gebruikt. Voor de droge huid is het wenselijk om een desinfectant met terugvetter te gebruiken. Voor het aanbrengen van de alcohol kan een wattenschijf of celstofdepper gebruikt worden. De laatste heeft als voordeel dat deze niet pluist.
 3. Verzorging van de nagels

  Het knippen, eventueel verdunnen, polijsten en reinigen van de nagelomgeving. Een professionele nageltang is hierbij het halve werk. Hiermee kun je in tegenstelling tot het nagelknippertje ook verdikte nagels knippen zonder veel kracht te hoeven zetten. Een pedicure gebruikt daarnaast ook verschillende frezen om de nagels in de juiste vorm en dikte te krijgen en om een mooie gladde afwerking te krijgen. Om de nagelomgeving te reinigen kan er een beetje waterstofperoxide 3% worden aangebracht die het vuil als het ware los bruist. Met een excavator kan het losse materiaal dan makkelijk uit de nagelwal en onder de nagelrand worden verwijderd. 
 4. Eelt verwijderen

  Grote eeltplekken verwijder je handmatig met een scalpelmesje met handvat (heft). Er zijn steriele mesjes (per stuk verpakt) en niet-steriele mesjes (per 5 stuks verpakt). Voor grotere eeltlocaties worden vaak mesjes nr. 10 en 20 gebruikt. Daarna wordt de eeltlocatie afgewerkt met de pedicuremotor met een frees. Zowel diamantfrezen, stalen frezen, keramische frezen en combifrezen (hybrid twister) zijn hier geschikt voor. Hoe grover de frees, des te meer materiaal (eelt) er wordt verwijderd. 
 5. Likdoorns verwijderen. 

  Het verwijderen van een likdoorn is een precisiewerkje. Goed licht van bij voorkeur een loeplamp en een vaste hand zijn van belang. Als het een weke likdoorn betreft, dan bij voorkeur deze eerst behandelen met petroleumether zodat deze makkelijker te snijden is. De likdoorn verwijder je met scalpelmesje nr. 11 of 15. Daarna wordt de likdoorn machinaal afgewerkt met een bolkopfreesje. 
 6. Verzorgende afsluiter

  Als afsluiting van de behandeling is het fijn om de voeten te behandelen met een verzorgende voetcrème in combinatie met een voetmassage. Vaak is dit voor de cliënt het fijnste deel van de behandeling. En ook geen overbodige luxe om de voeten die vaak tussendoor worden gedesinfecteerd met alcohol weer goed te hydrateren. Ook kun je de nagelriemen nog behandelen met een nagelriemolie om de voeten weer in topconditie de deur uit te laten gaan! 

 

Dit is uiteraard een beknopte versie van een voetbehandeling. Elke behandeling is anders, want alle voeten zijn immers uniek! In een volgend blog zullen we verder ingaan op andere behandelingen en materialen die je kunt toepassen bij de diabetische voet, ingroeiende nagels en standsafwijkingen. 

 

 

Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!